JUMLAH PENURUNAN BERAT DI BAWAH COACH INA AB TAHUN 2017

693KG

Amalina Peter in Intagram! #TeamSuriKurus

Jumaat, 1 Februari 2013

To all Strong Women out there

Bismillah.

Berapa ramai readers di luar sana merupakan single ladies, strong determination, and successful??


Aku yakin satu perkara tentang wanita yang STRONG and SUCCESS FULL, deep down, you are not so proud of being successful alone. BUT, kalau nak tunggu the "knight in a shining armour" datang baru nak mulakan hidup, wasting time lah sangat. So sementara menunggu si putera tu, baik be strong and pursue dreams je dulu kan?



Waiting...





Aku pernah menjadi seorang gadis yang alone and strong pursuing my dreams. Deep down, Allah je yang tahu betapa aku ingin menjadi lemah, bersandarkan perasaan aku pada seorang yang gagah. Tapi menunggu itu lebih parah. Baik aku berlari. Biar si Putera yang mengejar dan sama-sama ke depan. Bila aku tengok wanita-wanita kental yang menjalankan perniagaan sendiri, aku selalu berdoa untuk tidak berakhir seperti mereka. Dan aku percaya mereka juga berdoa untuk bertemu putera mereka. AKU AMAT BERDOA, agar mendapat seorang lelaki yang lebih kuat dari aku, lebih kental stamina bekerja dan emosi, lebih persisten, dan lebih menyayangi aku.


Relying on terms, "For things to change, you have to change.", aku pun ada sambungan aku sendiri iaitu, "To get a prince, you have to be a princess. To get a good Muslim, you have to be a good Muslimah. To get a visionary man who wanted to succeed dunia and akhirat, you have to be one first."







Diikuti dengan DOA, semua benda bermula dari DOA dan DECISION, "Ya Allah kurniakanlah aku suami yang membawa kepada aku kebaikan di dunia dan akhirat, suami yang akan menggalas perniagaan Herbalife bersama aku sepenuh hati DAN suami yang akan membimbing aku ke syurga."


So instead of aku 'tunggu' seorang lelaki berwawasan untuk masuk ke dalam hidup aku, apa kata aku dulu yang kena jadi org berwawasan untuk attract lelaki jenis ni. 


Lagipun waktu tu umur aku 20 tahun. Sekeliling aku memang la takde lelaki berwawasan. -__-" Waktu aku umur 20 tahun, lelaki sekeliling cakap pasal girlfriends, games, jamming, ponteng kelas, atau study too hard. Bola. Sukan. Dan lain-lain.


Ada yang serius dengan life dorg, memang ada. tapi tak serasi pulak. *buntu*


Bila mencari dengan mata sendiri memang tak nampak. So, kerja jela. 


Aku tak tahula strong ladies kat luar sana pernah dapat ayat ni tak, tapi aku selalu.




"You work too hard. You menakutkan lelaki. Susah lelaki nak fall in love with you." 
"You are too aggressive towards your dreams. Lelaki takut dengan perempuan mcm ni." 
"You are too serious about life. Man feel threaten if they are with you."


Perasaan aku waktu dapat ayat-ayat ni?? Mestila down. Dahla dream pertama aku dalam dreamlist adalah "Nikah pada usia 20 tahun." And all they said against my dream. :(


Alhamdulillah seperti biasa aku menjadi kuat dengan jawapan dari QURAN, iaitu kisah Ratu Balqis. Pada saat itu, kisah Ratu Balqis benar-benar memacakkan aku kembali pada misi dan visi aku, pada impian aku semula.








KISAH RATU BALQIS


Ratu Balqis memang seorang yang sangat hebat kepimpinannya even before meeting Nabi Sulaiman lagi. Beliau memimpin kota yang berjaya dan kaya. Kalau baca kisah Ratu Balqis, memang they mentioned about her amazing leadership. 


(from womeninthequran.com)



She had everything in abundance, ruled the kingdom of Saba, and had a great throne.



Prophet Sulayman (as) wrote a letter to Balqis and invited her to believe in Allah and surrender to him. The queen immediately realized the significance of this letter and discussed it with her inner circle. This event is related in the Qur'an:
She said: "O council! A noble letter has been delivered to me. It is from Sulayman and says: 'In the name of Allah, the Merciful, the Compassionate. Do not rise up against me, but come to me in submission.'" She said: "O council. Give me your opinion about this matter. It is not my habit to make a final decision until I have heard what you have to say." (Surat an-Naml: 29-32)
Her council responded: "We possess strength and great force. But the matter is in your hands, so consider what you command" (Surat an-Naml: 33). This shows that she had great power over her kingdom.

She took up the advice of her aids and chose caution:
"When kings enter a city, they lay waste to it and make its mightiest inhabitants the most abased. That is what they too will do. I will send them a gift, and then wait and see what the messengers bring back." (Surat an-Naml: 34-35)
Her primary goal was to discover his true intention. Prophet Sulayman (as), who understood her strategy, rejected the gifts and sent her another message:
[Sulayman said to the messenger:] "Return to them. We will come to them with troops they cannot face, and will expel them from it abased and humiliated." (Surat an-Naml: 37)
He warned her once more of his army's irresistible power and warned her to surrender. He also requested that his army's leaders bring her throne to him, for it symbolized her rule. A demon from among the jinns brought it in the time it takes to blink, and Prophet Sulayman (as) then had it altered. When Balqis finally came to him, he asked her whether this throne belonged to her:
Then when she came, she was asked: "Is your throne like this?" She said: "It is exactly like it. We were given the knowledge before it, and we were submissive." And what she worshipped besides Allah impeded her. She was from an unbelieving people. (Surat an-Naml: 42-43)
In spite of being from a land of sun worshippers, the queen of Saba was quite affected by the genuine manner of Prophet Sulayman's (as) letter, his rational style, power, and most impressive palace. All of this led her to believe and become a Muslim. Allah reveals her submission to him:
She was told: "Enter the courtyard." But when she saw it, she supposed it to be a pool and bared her legs. He said: "It is a courtyard paved with glass." She said: "My Lord, I have wronged myself, but I have submitted with Sulayman to the Lord of all the worlds." (Surat an-Naml: 44)
This account of the queen of Saba and Prophet Sulayman (as) contains wisdom and advice. The queen's ability to reason correctly enabled her to see the truth and act accordingly. In spite of her very different beliefs, she surrendered to Allah and believed in Him without hesitation when she realized the truth. This is an example of exemplary behavior.




From the story, Ratu Balqis merupakan seorang pemimpin yang bijak, berbincang, mengambil pendapat orang lain, dan walaupun beliau seorang Ratu yang memimpin kerajaan yang hebat, beliau tidak angkuh untuk tunduk pada Nabi Sulaiman. 



THIS!! 


Aku belum bina kerajaan lagi. Baru nak retail recruit dalam Herbalife, dah orang kata aku aggresive sangat. So the right question would be, 



"Takkan la memang takde langsung lelaki berguna yang sesuai dengan aku yang tinggal kat dunia ni??"
"Takkan semua lelaki lebih lemah dari aku?"

So I told myself, "Sedangkan wanita sehebat Ratu Balqis boleh bertemu Raja sehebat Nabi Sulaiman. Takkanla wanita biasa mcm aku tak boleh jumpa lelaki yang sama taraf wawasannya?"


Inspired by the story of Ratu Balqis, I also make my decision from the beginning, bila aku bernikah, aku bersedia untuk tunduk dan patuh pada seorg pemimpin yang InsyaAllah hebat itu, iaitu suami aku. 


Choose to stay strong, and believing in Allah to send me a stronger man. Aku bersyukur sangat aku tak ikut mulut orang. My husband is an answered prayer. He is a gift from ALLAH. He is a sign from ALLAH that says, "Pray, Allah is listening.", because everything about him is everything I ever asked from Allah. Subhanallah. I am not saying he is perfect. He is an answered prayer. It means, the best and the worst side of him, make us closer to Allah, InsyaALLAH. Siapa yang dah kahwin tu fahamlah. :D


Semoga Allah pelihara perkahwinan dan keluarga kami hingga ke syurga. Ameen.







TAPIII, jangan gopoh dalam berdoa. Aku pernah terbaca kat buku apa entah (sorry I bukan ahli agama tapi I gigih nak share apa I baca ni), Allah tak suka org yang terburu-buru dalam berdoa. Terburu-buru nak doanya dimakbulkan. Bila dah berdoa tu, tawakkal la. Kata berserah pada Allah, bukan mengarah Allah. Memang nampak macam senang je aku doa-doa terus dapat. Journey yang aku lalui tu aku takdela nak blog kan. 


DAN juga, journey setiap orang lain-lain. Please don't compare and complain. Allah tak suka orang complain2. :D


First of all, this story is NOT about me. It's about how everyone can DECIDE and PRAY. Change yourself before hoping Allah to send to magic. Aku juga percaya kisah yang sama berlaku dengan ramai sangat wanita-wanita lain dalam Herbalife. Downline-downline aku yang bermula alone mcm Maryam dan Kak Farah, both pun kini kahwin dengan suami yang berjiwa hebat. 


Kebanyakan yang memulakan perniagaan ni memang wanita. Allah je tahu dalam jiwa mereka amat memerlukan seorg pemimpin yang lebih kuat. Dan Subhanallah, Allah menghantar pada mereka lelaki-lelaki yang lebih hebat. Moga kekal hingga ke syurga semuanya. Ameen.


Dulu Mama selalu cakap dengan aku, "Kalau nak lelaki Al-Quran, jangan berharap kosong. Banyakkan baca Quran. Allah akan hantar yang menyerupai kita. Jika kita jenis clubbing, kita akan dapat lelaki clubbing. Jika kita tak jaga solat, Allah akan hantar yang tak jaga solat." Semua benda bermula dari diri kita. 


Mama juga dah pesan dulu, "Kalau dah kahwin, jangan sekali-kali complain suami kita punya kekurangan. Sebab Allah memang dah atur pasangan kita itu layak itu kita. Terima dan bina keluarga kearah lebih baik."



To all strong women out there, each of us carry a little Balqis inside us. Don't lose hope in Allah. Jaga agama, jaga solat, jaga hubungan dengan ALLAH. InsyaALLAh, Allah akan hantar a man with little Nabi Sulaiman inside them. :)





I am truly inspired by Ratu Balqis's wisdom. Queen Asiyah's and Maryam's strength. And Khadijah's patience and love. Dalam Al-Quran terlalu banyak inspirasi untuk wanita-wanita menjadi kuat dan hebat, at the same time mendapat pasangan yang lebih hebat. So be strong ladies!! Allah is with you. Keep praying. HE is indeed our true LOVE. :)






HERBALIFE MOM
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...