JUMLAH PENURUNAN BERAT DI BAWAH COACH INA AB TAHUN 2017

798KG
Follow Instagram @amalinapeter_coach untuk info terkini

Amalina Peter in Instagram @amalinapeter_coach ! #TeamSuriKurus

Rabu, 4 Februari 2015

Tempat menarik untuk bawa anak-anak di Kuala Lumpur

Bismillah.

Tinggal kat KL tapi bila nak berjalan weekend je fikir complicated sangat nak kena pergi Melaka lah (oh Melaka memang OSEM sangat MashaAllah with the Safari Afamosa, Taman Buaya, Taman Rama-Rama, etc), Langkawi, Legoland, Singapore, pastu lama-lama makin jauh. Lama-lama jadi 'numb' dengan pelancongan. Bila dah mula sedar semua tak berapa menghargai benda hebat-hebat yang memakan masa dan duit itu, kami pun mula memilih aktiviti yang simple and efektif. Back to basic lah kira. At the same time ajar anak untuk have fun in any circumstances. 


Best sebenarnya KL dan Selangor ni. Macam-macam ada. And I'm sure I haven't explore many things yet. So if you have any other places yang menarik for todders and young children, do drop by your experience in the comments ya!!! Cant' wait to explore more!! :)



TEMPAT MENARIK UNTUK ANAK DI KUALA LUMPUR, PERCUMA

There are actually quite banyak free choices you can do with your kids on weekend in KL. Untuk PERCUMA ni, bolehla kita amalkan lebih kerap. Anak happy, kita happy, semua happy. 


1. Outdoor Playgrounds. Tahukah anda KL ni BANYAK SANGAT playground yang besar!!


A) Taman Tasik Perdana

- playground die macam imagination land. Magical!! Yang ni feveret kitorg sebab cantik, permandangan cantik, udara pun segar, hijau je keliling. Cuma tak sesuai main roller skate sebab macam bukit-bukit. 

B) Taman Tasik Titiwangsa

- Besar gila kau. Pening aku. Ada level susah (macam sekolah rendah level), ada level toddlers. RAMAI sangat orang tapi takpela sebab besar sangat jugak. Banyak kawasan rata so boleh main roller skate. Bau busuk sikit. Heheh. Kurang segar. Tak ketara sangat kot kalau tak biasa pergi Taman Tasik Perdana. 

C) Taman KLCC

- Pun best jugak. Besar jugak. Tapi kitorg selalu malas nak pergi sebab parking semua macam leceh.

2. National Library. Kids section. 


Macam tak menarik sebab buku-buku kan? Tapi dah kata budak-budak, bila expose dengan benda yang banyak, macam mainan banyak, buku banyak, kawan ramai, dorang akan suka explore. Best lah. Bawak tikar, bantal, selimut semua, buat macam rumah sendiri je. Picnic terus. Heheh. Ada TV sekali. 



3. Taman Tasik Titiwangsa Night Time




Menarik rupanya titiwangsa ni malam-malam. Ada car rental budal-budak tu. Ada rental MACAM-MACAM!! Basikal, scooter, roller blade, roller skate. It's so awesome!! So Malaysian. Ramai juga orang. So kalau malam-malam tu nak jalan pergi mana-mana tak payahla pergi mall je. Pergi tengok Taman Tasik Titiwangsa tu. 



TEMPAT MENARIK UNTUK ANAK DI KUALA LUMPUR, BERBAYAR


1. Sunway Lagoon. 


Ticket Price: (click here for details) tapi pendek kata MyKad dewasa RM90, kanak-kanak RM65. Always check on the promotion. Sunway Lagoon ni macam-macam promotion contohnya pengguna Digi ke, Maybank credit card ke, Toys R Us member card ke, tengok musim lah. So do check supaya anda boleh prepare. 


Duration: Sunway Lagoon will need you WHOLE DAY. Please come at 10AM. Ada waterpark, dry park, zoo. Fehh. We usually skip the dry park, sebab macam dehh kalau melancung pergi mana-mana negara pun itulah yang kita selalu jumpa. And because we love animals, we will never skip the Zoo. Harimau dia cantik sangat Subhanallah. Tapi tu depends orangla kan. Ramai orang tak minat animals. 








What to bring: 

1) Sebab rumah aku kat KL jugak, aku bawak pelampung siap-siap dari rumah. Aku tak suka pelampung besar gabak sunway lagoon tu -__-". And untuk my 1 year old baby tu, bawak siap-siap pelampung dia jugak. 
2) Sand play set. Sunway Lagoon sand beach memang tempat kegemaran budak-budak. 
3) Herbalife teamix for energy. LOL. Penat kot ada 3 park. 


2. Discoveria Avenue K.





Siapa yang tak tahu, Avenue K tu yang sebelah KLCC tu. Boleh masuk melalui KLCC jugak. Google selebih nya ye. 


Harga: RM25 Adult RM35 children (MyKad). Pastikan anda bergerak slowwwwwlyyy sebab pamerannya kecik sangat je. Kalau gerak laju-laju memang rasa tak berbaloi. So kalau boleh bacala setiap info dinasour tu ye. Heheh. 


Duration: 1 hour.


Menarik sebab dinasour ni rare sikit. And Discoveria ni betul-betul buat macam dinasour real. Scary pun ada. Kami kena jalan laju je kat pameran die sebab anak-anak takut. Mak nya pun berdebar, anak-anak nangis terus. 


Tapi lepas pameran habis, ada tempat main bola-bola volcano dan pasir fossil dan colouring section. So kitorg duduk 45 minit kat situ je. Heheh. Yang tu bestlah tapi kalau compare dengan harga takdela berbaloi pun. Yang mahalnya yang dinasour, tapi budak-budak ni takut.



3. Pusat Sains Negara




Entrance murah! Dewasa RM6. Kanak-kanak 6-12 tahun RM3. 


Since my kids are 1 and 3 year old, banyak benda menarik kat first floor je. It's nice, just walk slowly, jangan rush. Appreciate everything. Banyak experiment yang best-best untuk anak kita. Have fun! :)


We spent around 3 hours here.



4. Farm In The City.


Adult RM30. Children RM25. 


Since I love animals so much, I would say tempat ni besttttt. I've been to Zoo Negara dan condition nya yang menyedihkan. T__T. I wouldn't want to go there anymore to keep my emotion together. Sedih tengok binatang kat Zoo Negara tu. Kalau nak sangat Zoo pergi je Melaka A Famosa Safari World tu. 


So yang bestnya Farm In The City ni almost all animals kita boleh pegang, or at least watch them without any walls or glass. Nama pun farm so tolongla jangan expect ada harimau atau singa. They have mostly farm animals. 


Duration around 3-4 hours.



5. Bird Park Kuala Lumpur 


Entrance, MyKad, Adult RM25, Children RM12. 


As the name said, World Largest Free-Flight Walk. Eceh. Basically almost all the birds are free walking and flying around us. Menarik sangat. So we would buy bird foods (bawak siap-siap coin 50sen 2 keping untuk 1 paket- we usually bought more than a packet)


Duration 3 hours.



6. Aquaria KLCC


Entrance MyKad, Adult Rm38. Children RM28. 


Kecik je tempatnya. So pastikan jalan slowly. Hehe.


You can finish this place in 1.5 hours. So walk slowwwwwwwlyyyyyy because it's kinda expensive per second price. LOL.



7. KL Tower.


Ada banyak section yang perlu dibayar bila nak masuk di sini. 


Animal Zone. 

Blue Coral Aquarium.
Revolving Restaurant.
Observation Deck (kalau makan di restaurant, pergi deck free)

The free area kat Lobi KL Tower ada macam garden and sand colouring for kids. So it's interesting. 


Since aquarium is so small, and animal zone tutup waktu kami datang tu, we only went for the Revolving Restaurant. And it was very fun for the kids. Pastikan anda request seat sebelah tingkap!! Because the kids were having so much fun berpicnic they didn't even wanna seat at all. 





8. Petrosains KLCC

Ala-ala Pusat Sains Negara kot, tp for toddlers, (and for a Mom yang tak minat Oil and Gas ni), it's kinda boring. The only tempat yang best dalam ni cuma tempat yang ada giant lego brick tu. :/


Maybe if anak-anak besar sikit boleh datang balik kot.


**********************************************************


Gambar tak banyak sangat, but we had so much fun in all the places. I just choose to be IN THE MOMENT rather than capturing the moments. Sometimes we are too busy capturing everything that we missed the real thing, and we missed the chance to be around our kids, just because we wanted to capture everything. 


So itulah dia as for now, tempat-tempat yang kami dah cover kat KL dan kawasan berdekatan. So if you have any other places yang menarik for todders and young children, do drop by your experience in the comments ya!!! Cant' wait to explore more!! :)




PROGRAM KURUS 30 HARI

Facebook: Amalina Peter
FB Page: Coach Ina Ab
Instagram: @amalinapeter_coach
Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...